På Freuds divan - om vårt mående Balans, Korpen, fotboll, vardag

Korpenfotboll - vägen till balans

Igår avrundade jag veckan med en korpenmatch i fotboll. Matchen började 20:30, så när jag kom fram 20:00 hade det redan mörknat och höstkylan letade sig in under kläderna på mig. Efter en lång vecka med studier och en tenta kändes det skönt att få släppa alla tankar på vardagen och bara spela lite fotboll.

            Matchen slutade med förlust, men veckan med vinst. Det kanske låter lite överdrivet, men det kändes verkligen så. Att en timmes fotboll kan ha en sådan inverkan på en, är fascinerande. Trots en sliten kropp och träningsvärk, kände jag mig ändå utvilad när jag kom hem i lägenheten.

            Vad lycka är, är en av livets största frågor. Jag tänker inte gå så långt och säga att lycka är fotboll, men det avspände sinnestillstånd jag upplevde på kvällen efter matchen, pekar på någonting viktigt. Det handlar om att ge sig själv utrymmen i tillvaron, där man får ställa sina tankar och känslor åt sidan. Distraktion är fel ord, för det har en negativ klang som om det vore något man försökte undvika. Det handlar snarare om variation. Att variera sin tillvaro med tillräckligt mycket kontemplation och samtidigt motsatsen, en slags anti-kontemplation.

            Som med så mycket annat, handlar det om balans; en balans med sig själv. Och självklart är inte fotbollen den ända vägen, det är bara ett forum för denna anti-kontemplation. Denna text får utgöra en slags uppmaning till er: har ni den balans ni önskar, och om inte, är det bara att haka på nästa korpenmatch och glömma bort er själva en liten stund!