betraktelser

Guldskimrande björkar och värkande ben

Gnisslet från tunnelbanan skaver i öronen. Rösten från speakern låter monoton och död:

                      ”…Tänk…på…vagn…och…plattform…när…du…stiger…av.”

                      I Slussen återspeglas solen i vattnet och vattenytan krusar lätt.

Kroppen känns tung och slö. Efter tolv timmars arbete börjar kroppen till slut säga ”nej!”. Jag föreställer mig hur jag faller ner i sängen i mitt rum och låter varenda muskel sjunka ner i madrassen och vila mot det mjuka underlaget.

Återigen gnisslet från tunnelbanan…

Uttrötta ansiktsuttryck från alla kvällsresenärer. Jag undrar om jag själv ser lika matt ut. Jag försöker le stort och tittar på min spegelbild i fönstret, det är en ofantlig ansträngning, snabbt faller ansiktet ihop igen.

En tjej med lite för mycket ögonskugga slår sig ned framför mig. I knät vilar en Burberry-väska och i handen en smartphone som hon upptaget tittar på.

Jäkla gnissel…

Lite längre fram till höger sitter en grupp kraftigt berusade, speciellt en som är lite extra full. Talet är påtagligt sluddrigt, han gestikulerar kraftigt när han talar. Och det är måndag, klockan åtta. Suck. Människor…

”Nästa Fridhemsplan.”

Skönt, bara hälften kvar.

Det värker i benen, det känns som om någon utför ”Tusen nålar” på dem.

Solen går sakta ner, nu snuddar solens underkant hustaken, det ser nästan ut som de ska fatta eld. Bilarna skimrar i guld där de åker parallellt med tunnelbanan på Alviksbron, sedan försvinner vi in i skugga och bilarna återfår sina vanliga matta färger.

Jag tänker på hur tidigt jag måste stiga upp imorgon, kvart i sex, och känner hur kroppen tyngs ned ytterligare. Hur ska det gå till? Äsch, jag är till och med för trött för att orka oroa mig.

Återigen tittar solen fram mellan husen och nu är det björkarna och de övriga trädstammarna intill spåret, som skimrar i guld.

                      ”Nästa Brommaplan.”

                      Dags att slå igen anteckningsblocket, sängen närmar sig, hoppas bara jag inte hinner somna på vägen.